Hollád

Somogy megye

Hírek, közlemények, állás

ÜgyintézésHírek, események

Ha ide kattint, a település működését érintő aktuális híreket, közleményeket találja meg. Itt vannak azok a programok is, amikre várjuk a lakosságot.

tovább »

 


 

TájképKépek Holládról

Ha ide kattint, településünkről találhat néhány jól sikerült fotót. Az "idegenek" számára egyfajta felfedezést kínálunk ezzel, az itt lakók számára pedig képekben is megmutatjuk, milyen szép helyen élhetnek.

tovább »

 


 

ÁllatorvosHétvégi állatorvosi ügyelet

Ide kattintva az aktuális hétvégi orvosi ügyelet beosztását találja, természetesen az elérhetőségekkel együtt. Frissítés: minden héten pénteken vagy szombaton.

tovább »

Honlapajánló

Balatonszentgyörgy »

Tikos »

Vörs »

Keszthely »

Marcali »

Marcali Portál »

Vasúti menetrend »

Hírkereső »

Közösségi

Cikkek

Köszöntő

Köszöntöm honlapunkon!

Kabai Gergely vagyok, Hollád település polgármestere.

Egy csaknem háromszáz lelkes, kicsi falu vagyunk Somogy megye észak-nyugati szélén. A 7-es főközlekedési út mellett, kb. 1 km-re az M7-es autópályától, festői környezetben található Hollád. Településünk nevét 1496-ban említi először oklevél, akkor még Holládtikos néven, Szenyér várának "tartozékaként".

Egy 1536-ban kelt adólajstrom már önálló településként tartja számon Holládot. A török után a települést csak 1712-ben építik újjá, majd 1726-tól a Festeticsek, később az egyház birtokába kerül. 1932-ben iskolát építettek; jelenleg ez a templomunk.

1992-től 2004-ig Vörs községgel, majd 2005. januárjától 2012. december 31-ig Balatonszentgyörgy-Hollád-Tikos-Vörs községekkel működtünk körjegyzőségben.

Jelenleg Balatonszentgyörgyhöz tartozunk, Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzat név alatt.

TELEPÜLÉSÜNK LEÍRÁSA

Hollád jelenleg 278 lakosú település Somogy megye Észak nyugati részén a Balatontól 10 kilométernyire. Marcali és Keszthely között félúton fekszik. A településnek öt utcája van.

Közintézményei:

A Kultúrház, amely helyet ad az önkormányzat hivatalos helyiségének is.

Orvosi rendelője, temploma és egy külön álló használaton kívüli harangtornya van.

A volt óvoda (korábban iskola) épülete átépítésre került: az "Integrált Közösség Szolgáltató Tér" címet nyerte el, itt működik a Könyvtár is. Egyházilag Hollád a Vörsi Plébániához tartozik, a helyi templomban hetente van Istentisztelet .

Földrajzi értelemben a falu az észak déli irányú Marcali-hát dombvidékének a nyugati oldalán kisebb magaslaton, illetve annak az előterében helyezkedik el. Környezete mezőgazdasági jellegű, mivel azt vegyesen erdők, szántók, rétek, valamint a szőlőhegy foglalja el. Megjelenésében szembeötlő a dombon álló régi harangtorony masszív, fehér színű tömbje, amely köré a faluközpont települt. A beépítettség ezen a részen szinte teljes, de kifelé haladva a belterület szellősebbé válik.

Utcái közül a Petőfi utca északról, a Rákóczi pedig nyugatról vezet fel a magaslatra; ez utóbbiból kiugorva, lent a rét szélén, az észak-déli irányú Fő utcát találjuk. Ebben van a közigazgatási központ.

A Felszabadulás utca a Petőfiből nyílik és bevezet a Bari hegybe,

A Kossuth utca pedig a tulajdonképpeni falutól mintegy 500 méternyire nyugatra a Rákóczi utca idenyúló végével közösen, külön álló egységet képez. Építészetileg a falu arculatára elsősorban az 1960-as – 70-es évek stílusa a jellemző, de itt-ott még maradt néhány hagyományosan régi lakóház és gazdasági épület is. Az alkalmankénti modernizálás és új építkezés már a mai sokszínű elveket követi.

A közművek teljes kiépítettségűek, minden utca szilárd burkolatú.

Hollád település közigazgatási feladatait a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A községben élő gyermekek óvodai nevelését, általános iskolai oktatását az önkormányzat a balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskolában és Óvodában biztosítja. Munkanapokon a reggeli órákban mobil posta érkezik, illetve az önkormányzat mellett nyilvános telefonfülke és egy postaláda lett elhelyezve. A háziorvosi szolgálat is Balatonszentgyörgyön található, Holládon hetente kétszer van rendelés.

Az önkormányzat épületében a különféle közhivatalok rendszeresen tartanak fogadóórákat. A lakosság közszükségleti cikkekhez elsősorban a Petőfi utcában álló élelmiszerboltban juthat, emellett tervezetten érkeznek a faluba mozgó és alkalmi árusok is.

A közterületek rendezettek, a modern elvárásoknak megfelelő játszótér áll rendelkezésre, az infrastruktúra elfogadható.

Hollád község értékei

A településnek nagyon jó a megközelíthetősége, hiszen három közút csomópontjában fekszik; az M7 autópályáról saját lehajtója van. Vasútállomás 8 km-re Balatonszentgyörgyön található, az autóbusz-közlekedés elfogadható.

A balatoni üdülőkörzet háttértelepülésének számít. Lakó- és üdülőtelkek, valamint szőlőhegyi birtokok találhatók. A mezőgazdasági kistermelés feltételei megteremthetők, a szőlőgazdálkodásnak régi hagyományai vannak. Ez a vidék a környezeti ártalmaktól lényegében mentes, a növény és állatvilág egyed- és fajgazdag, a táj változatos. A környező erdőkben a vadásztatás sikeres gazdasági és szabadidős tevékenység.

Kiválóak a gyalogos túrázás feltételei. A bari hegyi Szent Donát Kápolna közismert célpont, amely a település büszkesége. Ezt a hegyi kápolnát a térség legrégebbi egyházi emlékei között tartják számon. 1785-ben Gróf Festetics Györgyné, Jakabházi Seller Judit építtette, az egyik legszebb panorámájú megszentelt helyre. Bar község Szent Miklós templomának romjából emelték, a Bar kisasszonyról elnevezett hegyen. Az új kápolnát Szent Donát tiszteletére szentelték fel.

A túrázás fejlesztésében kiaknázatlan lehetőségek rejlenek még...

Hollád község hivatalos települési honlapja. Minden jog fenntartva.