Hollád

Somogy megye

Hírek, közlemények, állás

ÜgyintézésHírek, események

Ha ide kattint, a település működését érintő aktuális híreket, közleményeket találja meg. Itt vannak azok a programok is, amikre várjuk a lakosságot.

tovább »

 


 

TájképKépek Holládról

Ha ide kattint, településünkről találhat néhány jól sikerült fotót. Az "idegenek" számára egyfajta felfedezést kínálunk ezzel, az itt lakók számára pedig képekben is megmutatjuk, milyen szép helyen élhetnek.

tovább »

 


 

ÁllatorvosHétvégi állatorvosi ügyelet

Ide kattintva az aktuális hétvégi orvosi ügyelet beosztását találja, természetesen az elérhetőségekkel együtt. Frissítés: minden héten pénteken vagy szombaton.

tovább »

Honlapajánló

Balatonszentgyörgy »

Tikos »

Vörs »

Keszthely »

Marcali »

Marcali Portál »

Vasúti menetrend »

Hírkereső »

Közösségi

Községünk nevének első említése 1055-ben a Tihanyi Apátság híres alapító levelében történt.

Akkor még HULUOODI-nak írták. Ez a régies hangzású szó az alapító levél latin szövegében szereplő néhány Magyar nyelvű kifejezés egyike, ezért a Magyar nemzet első nyelv emlékei közé tartozik. A falu akkori pontos helyét nem ismerjük de a középkorból és még régebbről, egészen a kőkorszakig, környezetünk több pontján is maradtak fenn település nyomok. A legenda szerint a régi Hollád a mai falu központtól délre a Szentegyházi dűlő nevű határ részben lehetett. Nevének jelenlegi formájával először az 1552-dik évi (mások szerint az 1536.-évi) adóösszeírásban találkozunk. Az 1055-ös ősi formaemlítésétől eltelt fél évezredben leginkább, a szomszédos Tikos községgel fennálló összefonódás bizonyítékaként, a Holládtikos alak különféle változatai szerepelnek. Például 1398-ban „ Hollath-Tykus” , ezután két évvel 1400-ban pedig a bizonytalannak tűnő „Holah”

Bizonyosnak mondható, hogy a község mai helyét a törökkor utáni újra telepítése során 1716-ban foglalta el. Akkor első sorban a terület dombosabb része, a mai Rákóczi utca meredekje, a Petőfi utcának a magtártól délre eső része és talán a Felszabadulás utca ( „Félsor”) épült be.
A mai Fő utca még a XX dik században sem vált igazán teljessé, a malom környéke és a Petőfi utcának a magtártól északra levő része pedig csak az 1921-ben zajlott földosztás során került kialakításra.

A község létrejöttében döntő szerep jutott a mezőgazdasági tevékenységnek. Ez a gazdálkodási forma biztosította a lakosság megélhetését egészen a XX dik század közepéig, amely időszak egyben a község ilyen jellegű fénykorát is jelentette. Területünkön az állattenyésztés és a növénytermelés hagyományosan egyensúlyban volt, ehhez a tájföldrajzi adottságok rendelkezésre álltak. Az állattartás oszlopát a szarvasmarha adta, ezután következett a sertés és kisebb mértékben a juhtenyésztés.

A házkörüli baromfitartás magától értetődőnek számított. Növénytermesztésünket a szőlő, a szántóföld, a rét és legelő, végül pedig az erdőgazdálkodás jelentette.

A szőlőművelés mindenek feletti fontosságú volt a kis paraszti és az adott kor nagyüzemi körülményei között is. Ez a tevékenység szinte májig ható rangot adott a falunak, a Bari-hegy termése közismertnek számított.

A növénytermesztésben kisebb jelentőségű zöldség és gyümölcs ágazat többnyire extenzív módon de minden lehetőséget kihasználó előrelátás jegyében zajlott.

Ipari tevékenység csak a helyi szolgáltatások szintjén működött, kivéve az 1940-ben épült malmot amely az akkori technikai színvonal csúcsán állt de már az 1960-as évek közepén leszerelésre került.

A XX dik század közepétől a lakosság megélhetése egyre kevésbé függött a mezőgazdaságtól, mert a kezdetben kiegészítő ipari, szolgáltatási és más egyéb tevékenység a fő jövedelem forrássá vált. Ezután a mezőgazdaság került a kiegészítő pozícióba.

Az újszerű megélhetési lehetőségek természetesen nem jöttek helybe, hanem kezdetben a munkaképes erőt, később, pedig egész családok költöztek el a faluból.

Napjainkban az állandó lakosság csökkenése, átformálódása, az ideiglenesen vagy véglegesen érkező külföldiek, összességében ez a helyhez kötöttség gyengülése, továbbá a mezőgazdaságban való csökkenő érdekeltség miatt egy új rendszerű falu kialakulását figyelhetjük meg.

Hollád község hivatalos települési honlapja. Minden jog fenntartva.